dilluns, 22 d’abril del 2013

Escola d’Estiu d’Animació Sociocultural Paulo Freire

La RIA convoca l’Escola d’Estiu “Paulo Freire” d’Animació Sociocultural que es celebrarà al Centre de Formació Permanent d’adults “Paulo Freire” d‘Almenara (Castelló) els díes 4, 5 i 6 de juliol de 2013.
 L’escola està adreçada a totes i tots els professionals i voluntaris que treballen i s’interessen per la pràctica de l’animació sociocultural.

L’escola té un preu de matrícula de 50 euros que dona dret a l’accés a totes les activitats formatives així com un certificat d’assitència de 20 hores de formació.
La inscripció està oberta entre el 15 d’abril i el 28 de juny de 2013.

Les activitats programades es divideixen en diversos blocs formatius i de debat:
CERCLES D’APRENENTATGE COL ·LABORATIU que pretenen aportar una reflexió crítica i un posicionament de les animadors i animadors sobre diferents àrees temátcas que afecten la seva funció en una societat en transformació.
TALLERS PRÀCTICS que pretenen aportar experiències i tècniques per optimitzar i diamitzar el treball d’animadores i animadors.
TERTÚLIES que pretenen contribuir a la trobada, el debat i el posicionament sobre temes específics d’interès social.
ESPAIS DE TROBADA per a l’art, la convivencialitat i l’oci creatiu.

Programa-General-Escola-Estiu

Perquè l’Escola d’Estiu
La Escola d’Estiu  d’Animació Sociocultural “Paulo Freire” pretén ser un lloc de trobada i de construcció de coneixement de manera col·lectiva entre els amants de l’Animació Sociocultural.  Professionals, associacions, acadèmics, estudiants, i veïnat interessat en com transformar la societat des de la cultura i la participació des de valors com la cooperació, la solidaritat i el suport mutu.
En moments com els que ens toca viure on els drets socials s’estan retallant i el estament públic està desapareixent l’Animació Sociocultural apareix com una gran eina per l’empoderament de les persones i les comunitat, i per a la construcció de ciutadania que permeti donar resposta a les necessitats socials de manera col·lectiva.

Els criteris de l’Escola
  • Totes les persones que participen com organitzadors o formadors ho fan de manera voluntària i sense cap remuneració econòmica.
  • El preu de la quota de participació és el més econòmic possible i serveix per cobrir les despeses derivades de la organització de l’Escola
  • Tothom pot ensenyar i tothom pot apendre, i en aquets sentit s’organitzen els diferents espais de l’escola

dijous, 4 d’abril del 2013

Trobada d’Instituts de Formació Professional d’Animació Sociocultural

El dia 21 de març va tenir lloc la trobada d’Instituts de Formació Professional d’Animació Sociocultural de Catalunya 2013, a Salt. 


La trobada va començar amb l’eix sobre els drets humans emergents. On ens van posar un vídeo on sortien els alumnes d’animació de Salt fent un liddap. Posteriorment ens van fer una xerrada sobre els drets humans emergents i amb una representació teatral també feta pels estudiants animadors de Salt. La segona part treballada va ser realitzar un taller de pancartes on havíem de reflexionar i proposar una frase, lema, poesia... per plasmar en cadascuna de les nostres pancartes i posteriorment posar-les en comú en una mini manifestació al pati. A través d’aquestes activitats vam poder conèixer i reflexionar sobre quins són els drets humans clàssics i els nous drets que estan emergent donat per la societat actual. Com per exemple el dret a una renda bàsica, el dret a accedir a les medicines, que és una prolongació del clàssic dret a la salut. Per tant, podem dir que el concepte de drets humans emergents neix d’una visió integradora dels drets humans. 


A la següent activitat ens van dividir en subgrups per treballar cadascun un eix diferent. Que consistien en el joc, la biblioteca, la dinamització juvenil i ASC i emprenedoria. A mi em va tocar el joc en l’espai de la ludoteca de les Bernardes on vàrem participar activament de jocs de taula, jocs del món i un taller de manualitats. Va ser una experiència gratificant. 

Desprès de dinar van continuar les activitats amb l’eix els castells on alguns dels participants de la colla castellera del poble van fer una mini explicació i introducció del món casteller, com a eina d’integració i cohesió social. Per finalitzar vam participar tots i totes amb la construcció d’un castell. 

L’última activitat va ser amb l’eix percussió musical amb la finalitat de donar recursos musicals als animadors socioculturals. 

La meva experiència com a participant de la trobada va ser positiva. Vaig poder conèixer a gent amb el mateix perfil professional i compartir l’experiència, encara que algunes de les activitats no complien amb les expectatives inicials. 


Paula Nocete,
Alumna de 2n curs d’ASC a l’Institut Salvador Seguí (Barcelona)